Noviny: Vína od velehradského varhaníka jsou skvosty (12/10)

Vína od velehradského varhaníka, to jsou skvosty

Varhaník Václav Ovčáčik stíhá péči o vinohrad, výuku i koncerty ve velehradské bazilice. Výčet ocenění, která za svá vína získal, je hodně dlouhý. Byla mezi nimi například Zlatá medaile a titul šampiona který získal na mezinárodní soutěžní přehlídce vín v Bratislavě Vinofest 2006.

Toto ocenění dostal za víno Moravský muškát, výběr z hroznů ročníku 2003, Jen o týden dřív pro změnu na světové soutěži vín Vinoforum 2006 obdržel čtyři stříbrné medaile v konkurenci vinařů ze sedmadvaceti zemí světa.

Úspěšný majitel tří hektarů vinic se může pochlubit úctyhodnou bilancí. Prakticky z každé soutěže se už deset let vrací s vavříny. Kromě péče o vinice a špičková vína má ještě jednu velkou lásku. Hudbu.

Ve velehradské bazilice, kde působil dříve jako regenschori, hraje více než čtyři desetiletí na varhany. Klavír a vlastní varhany s tisícovkou píšťal má dokonce i doma v pracovně. "Dřív jsem hudbu vyučoval na gymnáziu, lidových školách umění a koncertoval po světě. Vyučuji a koncertuji nadále, vínu se ale věnuji v posledních letech přece jen více," přiznává pětašedesátiletý Václav Ovčáčik.

Tajemství oceňovaných vinných produktů spočívá v kvalitě viničních tratí a hlavně v péči o révu během sezony formou ekologického zemědělství.

Ovčáčikovi totiž upřednostňují velmi šetrný přístup k vinohradu. Nekopou na něm ani neořou, vše se během sezony několikrát kosí, mulčuje a zapravuje do půdy pluhy. Révu ošetřují zásadně biopreparáty. Vinobraní pak pořádají v netradičním termínu koncem listopadu nebo dokonce začátkem prosince.

Hrozny sbírá celá rodina a brigádníci převážně z řad známých a přátel. "Hrozen může mírně přemrznout, nic se mu nestane. A pokud je podzim teplotně příznivý, není problém začít se sběrem i později. Čím déle je hrozen na slunci, tím kvalitnější víno z něj bude," vysvětluje vinař a uznávaný varhaník.

Diplomů a ocenění u Ovčáčiků utěšeně přibývá. Cennou je například stříbrná medaile z mezinárodní soutěže Vinoforum v Praze před pěti roky. Pozdní sběr Rulandy modré tehdy uspěl v konkurenci ze šestnácti vinařských zemí světa. Na jiné soutěži v Madridu zase zabodoval Sauvignon, ročník 1993. O tom, že u Ovčáčiků vznikají šampioni, svědčí také zařazení rodinné firmy z Velehradu do prestižní Světové encyklopedie vín od Toma Stevensona.

Jejich vína byla mimo jiné zařazena mezi nejlepší vína České republiky v soutěži TOP 77 před dvěma roky. Uznání se Václavu Ovčáčikovi ostatně dostalo také loni při návštěvě prezidentského páru na Slovácku. Víno z jeho vinic si totiž podle svědků při ochutnávce Livia Klausová nemohla vynachválit.

Zdroj: Zdeněk Matyáš, MF DNES - 12.10.