Článek: Půst ctili i provozovatelé restaurací na Hodonínsku (26.03.2005)


Půst ctili i provozovatelé restaurací na Hodonínsku (
26.03.2005)

Hodonín * Katolíci si včera připomněli umučení Ježíše Krista. Velký pátek je dnem přísného postu. Provozovatelé většiny veřejných stravovacích zařízení vyšli věřícím vstříc.

„Na Horňácku se půst hodně dodržuje. Jednou jsme tuto skutečnost opomenuli a bylo zle. Pro strávníky jsme proto připravili zeleninovou polévku se sýrovým kapáním a brambory na kyselo s chlebem,“ informovala vedoucí školní jídelny ve Velké nad Veličkou Marta Jagošová.

Také v restauraci U Andrýsků ve Veselí nad Moravou jídelníček přizpůsobili. „Zákazníci si mohli vybírat z několika druhů hotových jídel. Mimo jiné jsme nabízeli smažený hermelín s bramborem,“ prozradila spolumajitelka restaurace Magdaléna Andrýsková.

Podle učení katolické církve mají bezmasý půst dodržovat lidé od čtrnácti do šedesáti let. Dále jsou věřící vázáni postem újmy, jenž o Velkém pátku umožňuje pouze jednodenní nasycení. Toto nařízení se týká zdravých lidí ve věku od osmnácti do šedesáti let. Praxe je ale taková, že se na jedné straně postí i mnohem mladší děti a na druhé straně také lidé velmi pokročilého věku.

„Myslím si, že není nic hrozného, když člověk jeden den nejí maso. Kromě diabetiků by to mohl zvládnout každý. Vždyť je spousta vegetariánů, kteří maso nejedí vůbec,“ uvedl správce farnosti v Dolních Bojanovicích P. Petr Karas.
Kněz také upozornil, že se půst rozhodně netýká jen případné konzumace jídla. V den ukřižování Krista a jeho smrti na kříži je totiž přinejmenším vhodné, aby se věřící kromě vzpomínaného masa, sladkostí a alkoholu dobrovolně zřekli také různých druhů zábavy.


Lenka Fojtíková, Rovnost