Šampionem se stalo staroměstské kysané zelí
Velká nad Veličkou * Kysaným zelím v sobotu voněla celá Jagošova
restaurace. V dopoledních hodinách se zde konal šestý ročník „Koštu kysaného
zelá“. Odborníci i laici se sešli, aby hodnotili sto deset dodaných vzorků a
vybrali mezi nimi kysaného šampiona.Mimo klasické bílé zelí s cibulí útočily na
chuťové buňky porotců také speciality. Koštovalo se zelí třeba s koprem, křenem
nebo jablkem. Klání se zúčastnily i tři druhy červeného zelí. „Přestože jsme
právě je nemohli hodnotit, tak tyto vzorky mi velice chutnaly. Musím
konstatovat, že proti loňskému roku se hodně zlepšila právě kvalita. Podle
ohlasu přítomných byl pouze jediný vzorek špatný,“ sdělil organizátor a
zakladatel vitaminového koštu Antonín Ptáčník.
Organizátory překvapil také
nečekaný zájem veřejnosti. „I když jsou zde malé prostory, prostřídalo se kolem
šesti stovek návštěvníků. Hodnotit přijeli i zájemci ze vzdálenějších míst třeba
z Prahy, Brna, Opavy či Olomouce,“ podotkl spokojeně spoluorganizátor akce
Přemysl Vícha z babické potravinářské společnosti, která akci poprvé
zastřešovala.
Na koštu vyhrávala místní cimbálová muzika Jarka Miškeříka. Ta
po letech právě na koštu zelí vstala z mrtvých. Zelovým šampionem se po urputném
souboji stal Zdeněk Vaculík ze Starého Města. Cenou pro nepřítomného vítěze se
symbolicky stal kameninový „zelák“. Na druhém místě skončil Pavel Hala z Veselí
nad Moravou a třetí místo patřilo Anně Jochové z Tasova.
„Jsou zde
přemýšliví organizátoři a na akci je to patřičně vidět. Už teď slibuji, že o
Velikonocích přijedu na premiéru klobáskového koštu. Přivítala bych třeba i košt
uzeného masa,“ prohlásila Jitka Šlejmarová z Opavy nad štamprlí slivovice.
Koncem března bude o horňáckém regionu opět slyšet. Po koštech slivovice,
štrúdlu a zelí Horňáci zabodují koštem, který podle mínění organizátorů získá
nálepku prestižní. „Na Bílou sobotu připravujeme ve Vápenkách u Nové Lhoty košt
klobásek nazvaný O krála slováckéj klobáse. Chtěli bychom prezentovat výrobky
malých řezníků a uzenářů-živnostníků z Břeclavska, Hodonínska a
Uherskohradišťska. Zkrátka nepřijdou ani amatéři, domácí výrobci, kterým dáme
také šanci na vítězství ve zvláštní kategorii. O sběrných místech vzorků a
podmínkách v soutěži budeme včas informovat prostřednictvím médií,“ sdělil jeden
z organizátorů Libor Klimek z Vápenek.
Zdroj: Deníky Bohemia, Autor Antonín Vrba, 23.02.2005