Šampionem se stalo staroměstské kysané zelí



Šampionem se stalo staroměstské kysané zelí

Velká nad Veličkou * Kysaným zelím v sobotu voněla celá Jagošova  restaurace. V dopoledních hodinách se zde konal šestý ročník „Koštu kysaného  zelá“. Odborníci i laici se sešli, aby hodnotili sto deset dodaných vzorků a  vybrali mezi nimi kysaného šampiona.Mimo klasické bílé zelí s cibulí útočily na  chuťové buňky porotců také speciality. Koštovalo se zelí třeba s koprem, křenem  nebo jablkem. Klání se zúčastnily i tři druhy červeného zelí. „Přestože jsme  právě je nemohli hodnotit, tak tyto vzorky mi velice chutnaly. Musím  konstatovat, že proti loňskému roku se hodně zlepšila právě kvalita. Podle  ohlasu přítomných byl pouze jediný vzorek špatný,“ sdělil organizátor a  zakladatel vitaminového koštu Antonín Ptáčník.

Organizátory překvapil také  nečekaný zájem veřejnosti. „I když jsou zde malé prostory, prostřídalo se kolem  šesti stovek návštěvníků. Hodnotit přijeli i zájemci ze vzdálenějších míst třeba  z Prahy, Brna, Opavy či Olomouce,“ podotkl spokojeně spoluorganizátor akce  Přemysl Vícha z babické potravinářské společnosti, která akci poprvé  zastřešovala.

Na koštu vyhrávala místní cimbálová muzika Jarka Miškeříka. Ta  po letech právě na koštu zelí vstala z mrtvých. Zelovým šampionem se po urputném  souboji stal Zdeněk Vaculík ze Starého Města. Cenou pro nepřítomného vítěze se  symbolicky stal kameninový „zelák“. Na druhém místě skončil Pavel Hala z Veselí  nad Moravou a třetí místo patřilo Anně Jochové z Tasova.

„Jsou zde  přemýšliví organizátoři a na akci je to patřičně vidět. Už teď slibuji, že o  Velikonocích přijedu na premiéru klobáskového koštu. Přivítala bych třeba i košt  uzeného masa,“ prohlásila Jitka Šlejmarová z Opavy nad štamprlí slivovice.  

Koncem března bude o horňáckém regionu opět slyšet. Po koštech slivovice,  štrúdlu a zelí Horňáci zabodují koštem, který podle mínění organizátorů získá  nálepku prestižní. „Na Bílou sobotu připravujeme ve Vápenkách u Nové Lhoty košt  klobásek nazvaný O krála slováckéj klobáse. Chtěli bychom prezentovat výrobky  malých řezníků a uzenářů-živnostníků z Břeclavska, Hodonínska a  Uherskohradišťska. Zkrátka nepřijdou ani amatéři, domácí výrobci, kterým dáme  také šanci na vítězství ve zvláštní kategorii. O sběrných místech vzorků a  podmínkách v soutěži budeme včas informovat prostřednictvím médií,“ sdělil jeden  z organizátorů Libor Klimek z Vápenek.


Zdroj: Deníky Bohemia, Autor Antonín Vrba,
23.02.2005